Товарните или пътническите влакове са с предимство у нас – разказ на читател.

Здравейте! Искам да ви споделя за недоразумения относно мое пътуване преди няколко дни. Става въпрос за изкуствено намаление на скоростта – т.е. не намаление заради релсов път. Преди известно време пътувах от Клисура до София с бърз влак 3622 от Бургас за София. Влакът закъсня с около 10 минути – нищо необичайно, поне за родните железници. До гара Макоцево скоростта си беше съвсем обичайна като за Подбалканската линия. След въпросната гара влакът сериозно намали скоростта си. На участъка Макоцево – Столник ограничителната скорост е 75-80 км/ч, Столник – Казичене максималната е 100 км/ч, Казичене – Искър е за 80 км/ч (по данни от сайта на НК ЖИ). През поне 90% от времепътуването скоростта едва ли надвишаваше 50-60, максимум 70 км/ч. Така влакът пристигна на гара Подуяне около 15:40 ч., а по разписание трябва да е на Централна гара в 15:18 ч., т.е. закъснението от 10 минути на гара Клисура стана 25-30 минути , докато влакът стигне София.

Няма начин да е имало намаление заради релсов път, тъй като в същия ден бях тръгнал от София със сутрешния влак 3621 София – Бургас, а скоростта беше много по-висока – обичайната за участъка. А още по-скандална е възможната причина за този случай. Според железничари от Подбалкана става въпрос за интереси на частната БЖК – цаката е била техен товарен влак да не изчаква бързака Бургас – София, а да тръгне преди него, и за да не настигне бързият влак товарния, да се натрупат достатъчно минути закъснения върху бързия.

Пиша за този случай, защото имам информация, че изкуствените закъснения са редовна практика. Обичайната причина е или частен товарен влак, който не иска да изчаква пътнически, или автобусна компания, която има интерес нейният превоз да е по-бърз от железопътния. За този проблем се говори твърде малко, а това е по-скандално дори от кражбите на нафта и билетите “на ръка”, щото скоростите на железниците ни и без това са твърде ниски, за да бъдат намалявани още, без да има технически причини за това. И не е честно спрямо пътниците, плащащи за превоз с определено времепътуване, да търпят закъсненията в името на транспортните интереси на мастити бизнесмени!

Стефан

Какъв е вашият опит при пътуването с влак? Пишете ни. Ние ще се постараем да публикуваме вашата позиция.

Tovarni vs Putnicheski

Tagged , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: